Κινηματογράφος Ολύμπιον

θεσσαλονικη αξιοθεατα - egnatia hotel

Κινηματογράφος Ολύμπιον.

Ο κινηματογράφος Ολύμπιον βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους και αποτελεί διατηρητέο μνημείο και τον πιο παλιό κινηματογράφο της πόλης. Βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική αλλά και πολιτική ιστορία της πόλης. Η ταχυδρομική διεύθυνση του είναι Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη.

Αποτελεί την ιστορική έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και εκεί διεξήχθησαν οι πρώτες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1960. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους εξώστες του Ολύμπιον έχουν απευθύνει προεκλογικές ομιλίες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας.

Σήμερα το Ολύμπιον αποτελεί ένα πολιτιστικό κέντρο με σημαντική συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Εκτός της προβολής ταινιών και της διοργάνωσης των φεστιβάλ, οι αίθουσες φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια πληθώρα εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, συνέδρια, συνεντεύξεις τύπου, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, τηλεδιασκέψεις, τελετές απονομής βραβείων κ.α.

Τέλος, το κτίριο του Ολύμπιον λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος σχετικά με την ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: εκεί παρουσιάζεται μια μόνιμη φωτογραφική έκθεση με πορτραίτα προσωπικοτήτων του κινηματογράφου που συμμετείχαν στις διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.